Reïntegratie

Toen All Nations in Mozambique is gestart, was de droom om een familie huis te creëren waar kinderen die verlaten waren of wees waren geworden, een thuis zouden kunnen vinden. Een plek waar ze opnieuw een toekomst zouden kunnen krijgen en zouden leren dromen.

Oprichter Pieter Boersma zei altijd dat het ergste is wat armoede en verdriet doet met een kind is dat het diens mogelijkheden tot dromen wegneemt. Juist dat opnieuw leren dromen en ervaren dat je als mens waardevol bent is de hoop waarmee de weeshuizen zijn gestart.

In samenwerking met de sociale dienst in Mozambique werd in de praktijk echter al snel gemerkt dat er ook kinderen zijn die nog wel familieleden hebben maar wiens familieleden om uiteenlopende redenen gedurende een paar weken, maanden of soms zelf jaren niet voor ze kunnen zorgen. Door contact te houden met de families en hen ondersteuning te bieden, zijn er de afgelopen jaren veel mooie stappen gemaakt in het reïntegreren van kinderen. Uiteindelijk is dat toch waar het om draait: een kind wat ervaart dat het een thuis heeft, een plek waar het geliefd is en waar het hoort.

De redenen waarom ouders niet voor hun kind kunnen zogen zijn divers en zullen niet altijd met ons worden gedeeld i.v.m. de privacy van de ouders en de kinderen. De verschillende verhalen die ons wel bekend zijn, gaan bijvoorbeeld over een vader die bij de geboorte van zijn kinderen zijn vrouw verloor en niet om kon gaan met dit verlies en daardoor niet voor zijn kinderen kon zorgen. Of een ouder die zelf voor de kinderen zorgt maar ziek wordt en in het ziekenhuis komt. Ook zijn er veel opa’s en oma’s die voor de kinderen gaan zorgen uiteindelijk maar die hierin ondersteuning nodig hebben en simpelweg niet wisten dat dit mogelijk was en de keuze om de kinderen af te staan, hebben gemaakt met pijn in hun hart en dolgelukkig zijn dat er meer opties zijn. De wens en de droom is dat alle kinderen in een zo normaal mogelijke gezinssituatie opgroeien, met welke vorm van ondersteuning dan ook nodig is. Voor de kinderen voor wie dit niet mogelijk is, bieden we in Mozambique het best mogelijke alternatief en proberen we een zo huiselijk mogelijke sfeer te creëren. 

Adoptie en verjaardag

Adoptie

Naast reintegratie gaan ook adoptie processen in Mozambique door. Voordat mensen dit proces in gaan, is er een uitgebreide screening en check door de sociale dienst en ook na de adoptie behouden zij het recht om aangekondigd en onaangekondigd op bezoek te gaan om te kijken hoe het met het kind gaat. De meest recente adoptie is Lidia. Vorig jaar heeft een familie contact gezocht met de weeshuizen nadat ze gescreend waren en zijn ze gematcht met Lidia. Nadat Lidia verschillende keren bij hen op bezoek is geweest en zij Lidia hebben bezocht, viel al snel op dat Lidia elke keer straalde als zij bezoek kreeg of op bezoek ging. Uiteindelijk zijn dit jaar alle officiële documenten geregeld en is Lidia naar haar forever family gegaan.